Pin It

AΡXAIA ΩΔΕΙΑ

ΗΡΩΔΕΙΟ
1 mnimeia odeiaΧτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ.. Ο προορισμός του οικοδομήματος ήταν κατά κύριο λόγο οι μουσικές εκδηλώσεις και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε Ωδείο. Η ανάγκη της ανέγερσής του προέκυψε μετά την κατάρρευση του Ωδείου που είχε κτιστεί στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας από τον στρατηγό του Αυγούστου, τον Αγρίππα, περί το 15 π.Χ., και εκείνο σε αντικατάσταση του ακόμα παλαιότερου Ωδείου του Περικλή, που είχε πυρπολήσει ο Σύλλας το 85 π.Χ..


ΩΔΕΙΟ ΑΓΡΙΠΠΑ
2 mnimeia odeiaΤο Ωδείο του Αγρίππα ανεγέρθηκε στα χρόνια του Αυγούστου ως ένα μεγάλο κτήριο για μουσικές εκδηλώσεις και φιλοσοφικές διαλέξεις. Η ανάπτυξη της Ρωμαϊκής Αγοράς και η ανέγερση του ογκώδους ωδείου, σε συνδυασμό με τη μεταφορά κάποιων ναών στον κάποτε ελεύθερο χώρο της Αγοράς, αλλοίωσαν τον εμπορικό χαρακτήρα του χώρου. Μετά την κατάρρευση της στέγης του ανοικοδομήθηκε με διαφορετικό σχέδιο στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ., ενώ στην Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο τα ερείπια ενσωματώθηκαν σε γυμνάσιο ή σε έπαυλη.


ΩΔΕΙΟ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ
3 mnimeia odeiaΤο Ωδείον χτίστηκε μεταξύ των ετών 447 και 443/2 π.Χ. με πρωτοβουλία του Περικλέους και αποτέλεσε μέρος του οικοδομικού προγράμματος που ο ίδιος εφαρμόσε στην Αθήνα. Ήταν το πρώτο ωδείο της πόλης και προοριζόταν για να στεγάσει τους μουσικούς αγώνες της εορτής των Παναθηναίων που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με μία παράδοση, ο Θεμιστοκλής κατασκεύασε μία πρώιμη εκδοχή του Ωδείου μετά την μεγάλη νίκη επί των Περσών στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ., χρησιμοποιώντας ως υλικό για την στήριξη της οροφής του τους ξύλινους ιστούς των περσικών πλοίων που αιχμαλωτίσθηκαν κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας. Παρ’ όλ’ αυτά, οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το μνημείο ανεγέρθη κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 440 π.Χ., την εποχή που ο Περικλής κατάφερε να πετύχει τον οστρακισμό του ισχυρότερου πολιτικού του αντιπάλου Θουκυδίδου, υιού του Μελησίου.

ΩΔΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
4 mnimeia odeiaΤο Ωδείο αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος του «Γυμνασίου» και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, στο Δήμο Ασκληπιείου του Νομού Αργολίδας. Το κυρίως κτίριο του συγκροτήματος χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή, ενώ το Ωδείο είναι ρωμαϊκή προσθήκη του 2ου ή του 3ου μ.Χ. αι. Καταστράφηκαν πιθανότατα με τους σεισμούς του 6ου μ.Χ. αι., και ανασκάφηκαν από την Αρχαιολογική Εταιρεία, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Π. Καββαδία την περίοδο 1884 -1899, (1891 το ωδείο).


ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
5 mnimeia odeiaΤο Ωδείο βρίσκεται πάνω σε ένα χαμηλό φυσικό ύψωμα στην άνω πόλη της Πάτρας και περικλείεται από τις οδούς Γερμανού και Σωτηριάδου. Το μνημείο είναι λίγο αρχαιότερο από το αθηναϊκό Ωδείο του Ηρώδη (161 μ.Χ.). Κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 2ο αι. μ.Χ. το μνημείο έπαψε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 3ο αι. μ.Χ., μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, που πιθανόν συνδέεται με την επιδρομή των Ερούλων.

 


ΩΔΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
6 mnimeia odeiaΤο Ωδείο της αρχαίας Κορίνθου είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου δυτικά του ναού του Απόλλωνα, στο ΒΔ τμήμα της αγοράς της αρχαίας πόλης. Χτίστηκε το τελευταίο τρίτο του 1ου αι. μ.Χ. Αργότερα ανακατασκευάστηκε από τον Ηρώδη Αττικό. Περίπου το 225 μ.Χ. η σκηνή απομακρύνθηκε και η ορχήστρα μεγάλωσε για να χρησιμοποιηθεί το ωδείο ως αρένα.

 

 


ΩΔΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ
7 mnimeia odeiaΗ Νικόπολη, η πόλη που χτίστηκε σε ανάμνηση της Νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., στη σημερινή χερσόνησο της Πρέβεζας, στη νοτιοδυτική Ήπειρο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από τη σύγχρονη πόλη της Πρέβεζας, πρωτεύουσας του ομώνυμου Νομού. Στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, στο χώρο που προοριζόταν για την ανέγερση των δημόσιων οικοδομημάτων, βρίσκεται το Ωδείο της Νικόπολης, ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου.ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
8 mnimeia odeiaΤο Ωδείο βρίσκεται στο μέσον της ανατολικής πτέρυγας της αγοράς των αυτοκρατορικών χρόνων στηΘεσσαλονίκη. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ. Χ., στη θέση ενός προϋπάρχοντος ορθογώνιου βουλευτηρίου του 1ου αιώνα π.Χ., και κατά τη φάση του 3ου αιώνα μ.Χ., το ωδείο ήταν ένα στεγασμένο κτήριο χωρητικότητας 300 ατόμων.

 

 ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ
9 mnimeia odeiaΤο Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα των μεγάλων Θερμών, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Το ωδείο ήταν μια στεγασμένη θεατρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για 400 περίπου θεατές, ορθογώνια εξωτερικά, με ημικυκλική διάταξη καθισμάτων στο εσωτερικό και υποτυπώδες προσκήνιο. Σε αυτή μπορούσαν να πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, όπως απαγγελία, μουσική, χορός, μικρές θεατρικές παραστάσεις, παντομίμα, διδασκαλία κ. λ. π.
ΩΔΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
10 mnimeia odeiaΤο αρχαίο ωδείο βρίσκεται στο Λιμένα και συνδέεται με την αρχαία αγορά. Έχει χαρακτηριστικά αρχαίου θεάτρου με την ορχήστρα να καλύπτει τα 2/3 του κύκλου. Χρονολογείται στον 2ο μΧ αιώνα στην εποχή του Αδριανού. Σήμερα, σώζονται οι 3 πρώτες σειρές των θεατών.

 

 

 


ΩΔΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
11 mnimeia odeiaΟ αρχαιολογικός χώρος του Κάμπου καταλαμβάνει την περιοχή της αρχαίας Οινόης, που κατοικήθηκε από την μυκηναϊκή εποχή έως την ύστερη ρωμαϊκή / πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου αποτελούν το Ωδείο, το υστερορρωμαϊκό υδραγωγείο και ένα πρωτοβυζαντινό κοσμικό κτίριο με το όνομα "Παλάτια". Το Ωδείο είναι ένα εξαιρετικής κατασκευής αρχιτεκτόνημα της ύστερης αρχαιότητας, οικοδομημένο με κτιστή τοιχοδομία και με χαρακτηριστικά τα μεγάλα τόξα. Αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κατά την διετία 1978-1980.


ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ
12 mnimeia odeiaΤο Ωδείο βρίσκεται στην Νέα Πόρτα του δυτικού αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Κω. Το Ωδείο βρισκόταν στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης της Κω.Πιθανότατα, χτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 142 μ. Χ., κατά την τρίτη κατασκευαστική φάση της πόλης (2ος – 3ος αιώνας μ. Χ.).

 

 

 

ΩΔΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ
13 mnimeia odeiaΒρίσκεται στην αρχαία ακρόπολη της Ρόδου, βορείως του αρχαίου σταδίου. Και τα δύο μνημεία ανακατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Πρόκειται για ένα κομψό θεατρικό οικοδόμημα που διαμορφώνεται στην ανατολική κλιτύ του λόφου της ακρόπολης και εγγράφεται εντός ορθογωνίου. Η ανασκαφή του μνημείου έφερε στο φως λίγα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ικανά όμως για να οδηγήσουν στην βέβαιη αποκατάστασή του. Χρονολογείται πιθανώς στον 2ο αι. π.Χ.

 


ΩΔΕΙΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
14 mnimeia odeiaΟ αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας βρίσκεται στο Δήμο Γόρτυνας, στην Κρήτη. Το Ωδείο χτίστηκε στο ψηλότερο τμήμα της Ελληνικής Αγοράς και την απέναντι όχθη του Ληθαίου ποταμού όπου βρισκόταν το μεγάλο θέατρο της Γόρτυνας. Στη θέση του πιθανότατα βρισκόταν το ελληνιστικό Βουλευτήριο (4ος - 2ος αιώνας π.Χ.). Το Ωδείο βρισκόταν μέσα σε κυκλικό κτίριο το οποίο κτίστηκε στα μισά του 1ου αιώνα π.Χ. στη θέση τετράγωνου οικοδομήματος. Το κτίριο αυτό καταστράφηκε από το σεισμό του 46 (ή 66) μ.Χ. και οικοδομήθηκε ξανά από τον αυτοκράτορα Τραϊανό το 100 μ.Χ. Μετατροπές πραγματοποιήθηκαν τον 3ο και τον 4ο αιώνα μ.Χ.

 

*******************

Pin It

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221