Pin It

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΗΜΕΡΑ | Βασίλης Ρακόπουλος: Xορός των πυρσών.

20/12/2018
Αθήνα

Ο τίτλος αναφέρεται στον ομώνυμο χορό του Βυζαντινού Ιπποδρομίου. Συνύπαρξη οργανικής μουσικής και χορωδιακών μερών, δυτικού και βυζαντινού μέλους. Ένα σύγχρονο σύνολο μουσικής και μια μικτή χορωδία κτίζουν, σε ατμόσφαιρα κατανυκτικής επικοινωνίας, γέφυρες μεταξύ Βυζαντινής, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής. Στο αφηρημένο πεδίο της Μουσικής, όπου τα νοήματα και τα γεγονότα κωδικοποιούνται με τρόπο πρωτογενή σε εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα, η προσπάθεια ανασύστασης και επαναφοράς χαμένων πτυχών της κοσμικής μουσικής του Βυζαντίου από την βαθύτερη μνήμη μας, είναι χωρίς αμφιβολία μια μεγάλη πρόκληση. Είναι ακριβώς η πρόκληση στην οποία θέλει να ανταποκριθεί η συναυλία. Ένας ιδιαίτερος μουσικός διάλογος με άξονα τον Χορό των πυρσών του Β. Ρακόπουλου και νέες συνθέσεις Βυζαντινού χαρακτήρα.

Γιώργος Χατζηχρόνογλου ψάλτης
Βασίλης Ρακόπουλος κιθάρα, φωνητικά
Χάρης Λαμπράκης νέι, φωνητικά
Πέτρος Βαρθακούρης μπάσο, φωνητικά
Θέμης Νικολούδης βιολί
Βασίλης Ποδάρας ντράμς
Γιάννης Τσιουλάκης πιάνο, keyboard, φωνητικά

Βασίλης Ρακόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Το 1975 επεράτωσε τις σπουδές του ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου μηχανικού στο ΕΜΠ, εγινε μέλος του TΕ Ελλάδος και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην πυρηνική φυσική (ΚΠΕ Δημόκριτος) και στην επιχειρησιακή έρευνα (ΕΜΠ). Το 1980 έρχισε τις μουσικές του σπουδές στο HOCHSCHULE der KUNST – BERN CONSERVATORY (SWISS JAZZ SCHOOL) απο όπου απεφοίτησε το 1986 με δίπλωμα jazz κιθάρας, έχοντας σαν δεύτερο όργανο την τρομπέτα. Παρακολούθησε μαθήματα ενορχήστρωσης & σύνθεσης με τον Axel Jungblood και μαθήματα αντίστιξης & φούγκας με τον M. Gutesha, καθώς και μαθήματα παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης. Από μικρη ηλικία και κατά τη διάρκεια της ακαδημαικής του επιμόρφωσης συνεργάστηκε με κορυφαίους έλληνες συνθέτες σαν κιθαριστής και ενορχηστρωτής και έλαβε μέρος σε πολλές δισκογραφικές δουλειές, σε παραστάσεις και συναυλίες στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Εχει πολυετή διδακτική πείρα και απο το 2003 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργική αρμονία και jazz κιθάρα, δίνοντας παράλληλα διαλέξεις, σεμινάρια και master classes στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ασχολείται με την σύνθεση απο το 1978. Στην προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνονται τα CDs Ρωξάνη, Ammon, iris, musique des étoiles, affection και “χορός των πυρσών”, που παίχτηκε στις εκδηλώσεις της έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων 2004 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Καταλογος έργων στο λεξικό Ελλήνων συνθετών της Αλέκας Συμεωνίδου.

Τοποθεσία:
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Μέρλιν 1, Αθήνα
Ώρα: 20.30

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2103611206


Πηγή:
http://thf.gr/el/class/το-βυζαντιο-σημερα-βασίλης-ρακόπουλο/?wcs_timestamp=1545337800

 

 

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221