Pin It

Σμίλη και Μνήμη: Έκθεση για το έργο των μαρμαροτεχνιτών στο Μουσείο Ακρόπολης

Από 11/6 έως 31/10/2019
Αθήνα

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας: «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης».

Πρόκειται για μια σπουδαία φωτογραφική έκθεση για το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης που πραγματοποίησαν η Επιτροπή και η Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης και είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Χαράλαμπου Μπούρα, επί σειρά ετών προέδρου της ΕΣΜΑ και μέλους του ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης.

Το Μουσείο Ακρόπολης με το νέο του ξεκίνημα πριν από 10 χρόνια παρουσίασε με ποικίλους τρόπους τη στενή σχέση μεταξύ των περίφημων γλυπτών που εκθέτει και των αρχιτεκτονικών μνημείων από τα οποία προέρχονται. Για αυτό με πολλή χαρά ανέλαβε να εκθέσει στους χώρους του με νέο ύφος τη σπουδαία φωτογραφική έκθεση για το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης που έστησαν η Επιτροπή και η Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης.

Η έκθεση αυτή στήθηκε απλόχωρα στο Μουσείο Ακρόπολης με ευρεία χρήση φωτογραφιών γιγαντιαίου μεγέθους που κάλυψαν ολόκληρους τοίχους, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται πάνω στον βράχο της Ακρόπολης και παρακολουθεί τις εργασίες. Κόβουν την ανάσα οι εικόνες των μαρμαροτεχνιτών που σαν εναέριες μορφές ισορροπούν στις θεόρατες σκαλωσιές και χειρίζονται με ακρίβεια τη μετακίνηση τεράστιων αρχαίων μαρμάρων και υλικών συντήρησης. Εντυπωσιάζουν επίσης άλλες εικόνες οι οποίες δείχνουν τεχνικές που προέρχονται από συμπυκνωμένη εμπειρία αιώνων και άλλες που δείχνουν τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής. Η συντήρηση των μνημείων της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε με ασύγκριτη ακρίβεια και μοναδική ευρηματικότητα.

Το σύνολο του αναστηλωτικού έργου καθοδήγησαν με τη σοφία τους ο αείμνηστος Χαράλαμπος Μπούρας και στην συνέχεια ο Μανόλης Κορρές.

Οι ενότητες της έκθεσης Μόχθος, Αυταπάρνηση, Συναδέλφωση, Μεράκι, Συνεργασία, Καμάρι μιλούν για τον κόσμο της εργασίας, για κείνους που με το έργο των χεριών και τα ταπεινά εργαλεία τους έφεραν σε πέρας για πολλές δεκαετίες τις εργασίες αναστήλωσης» δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τονίζει:

«Το μνημείο της Ακρόπολης που εντάσσεται στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς συναντά τη μαρμαροτεχνία, που εντάσσεται στη λίστα της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα υλικά, η ανθρώπινη προσπάθεια, οι αφανείς, το όραμα και η μνήμη στον μακρό και τον βραχύ χρόνο, αφηγούνται τις λεπτομέρειες μιας διαρκούς πάλης με τη φθορά. Φωτογραφίες γιγάντιες μας δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε πάνω στον βράχο της Ακρόπολης και παρακολουθούμε από απόσταση ανάσας τις εργασίες στις πιο κρίσιμες στιγμές τους. Θεόρατες σκαλωσιές πάνω στις οποίες οι μαρμαροτεχνίτες και οι εργάτες χειρίζονται με ακρίβεια και υπευθυνότητα τη μετακίνηση τεράστιων αρχαίων μαρμάρων»

Η έκθεση περιλαμβάνεται, μαζί με άλλες εκδηλώσεις, στον εορτασμό των 10 χρόνων του Μουσείου της Ακρόπολης, θα διαρκέσει από τις 11 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 και παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Τοποθεσία:
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, Ισόγειο, Μουσείο Ακρόπολης, Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου, Αθήνα

Θερινό Ωράριο: Δευτέρα: 8:00 π.μ. - 4:00 μ.μ. | Τρίτη έως Κυριακή: 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. | Παρασκευή: 8:00 π.μ. -10:00 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.theacropolismuseum.gr

Πηγή:
https://www.culturenow.gr/smili-kai-mnimi-ekthesi-gia-to-ergo-ton-marmarotexniton-sto-moyseio-akropolis/

 

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221