Pin It

Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής στον Βόλο

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις» διοργάνωσε και παρουσίασε την Τετάρτη 16/5/2018 στον Βόλο, την ποιητική συλλογή της Μίκας Μαυρογιάννη «Μονόλογος Ανδρός» στην Εξωραϊστική Λέσχη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Κυριάκος Κυτούδης, Καθηγητής Ποίησης της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης & του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις». Την βραδιά πλαισίωσαν μουσικά ο Γιώργος Πάγκαλος με λαούτο, η Αϊντα Κιόρι-Πάγκαλου με βιολί και ο Δημήτρης Μεζάλας στα πλήκτρα. Τις χορογραφίες της βραδιάς επιμελήθηκε η Βάσω Τηλιοπούλου και χόρεψαν ο Ευθύμιος Μυλωνάς, η Αρετή Κατσαγεωργίου και η Ματίνα Τσιγκλιτσή, ενώ οι απαγγελίες πραγματοποιήθηκαν από την λογοτεχνική ομάδα του Ινστιτούτου και συγκεκριμένα από την Μερόπη Χριστοφέλη, την Νατάσα Καλιακούδα, τον Γεώργιο Κακοδήμο και τον Δημοσθένη Καπουράνη.

Ήταν μια μοναδική παρουσίαση που ξάφνιασε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους, αφού η δομή της ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Η βραδιά ξεκίνησε με μουσική, ενώ οι απαγγελίες, καθηλωτικές και γεμάτες συναίσθημα, εναλλάσσονταν με ιδιαίτερα τραγούδια και μουσικές συνθέσεις από Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Απολαύσαμε τους χορευτές, που μας μάγεψαν με τον αέρα και το πάθος τους, και μας παρέσυραν στα βήματα του έρωτα με ρυθμούς ρούμπας και ταγκό. Ακόμη και το ντύσιμο τους, ταίριαζε απόλυτα στην σημειολογία της βραδιάς, με τις δύο υπέροχες ντάμες που εναλλάσσονταν, να φορούν μακριά φορέματα με κόκκινο και μαύρο, ενώ ο μοναδικός καβαλιέρος ντυμένος στα μαύρα, εμφανίστηκε και με ένα καπέλο που παρέπεμπε στο εξώφυλλο του βιβλίου.

Ερωτική υπήρξε όλη η ατμόσφαιρα της βραδιάς, αφού μαζί με τον «Μονόλογο Ανδρός» ακούστηκαν και ποιήματα από την προηγούμενη συλλογή της ποιήτριας «Μονόλογος Γυναίκας». Έγινε λοιπόν ένας ποιητικός διάλογος (μέσω των απαγγελιών) με αναφορές στον έρωτα, στην αγάπη, στο πάθος, στον πόνο, στην απογοήτευση, και σε όλα τα συναισθήματα που διέπουν την σχέση ανδρός και γυναίκας. Τα κείμενα που παρεμβάλλονταν, ήταν ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην ιστορία της ποίησης με αρκετές αναφορές, τόσο σε έννοιες κι απόψεις από μεγάλους ποιητές των αιώνων, όσο και στο έργο της ποιήτριας στο σύνολο του.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν οι απρόσμενες ερωτήσεις που απηύθυνε ο συντονιστής Κυριάκος Κυτούδης στην ποιήτρια Μίκα Μαυρογιάννη για το έργο της η οποία, καθόταν μαζί με το κοινό και απαντούσε εμφανώς συγκινημένη, αφού ούτε η ίδια ήξερε το πρόγραμμα και της αποκαλύπτονταν εκείνο το βράδυ, λεπτό το λεπτό. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού επίσης απροσδόκητα η δασκάλα χορού Βάσω Τηλιοπούλου, κάλεσε τον κάποτε μαθητή της, όπως πληροφορηθήκαμε, Κυριάκο Κυτούδη να την συνοδεύσει χορευτικά στο πολύ ερωτικό «Historia de un Amor». O Γιώργος Πάγκαλος και η Αϊντα Κιόρι-Πάγκαλου, μας ταξίδεψαν με τις φωνές τους με αποκορύφωμα τον «Ερωτόκριτο», ενώ αξέχαστος θα μας μείνει κι ο τρόπος που έκλεισε η βραδιά, με το συγκλονιστικό σόλο της Αϊντας Κιόρι-Πάγκαλου με το βιολί της, και καταχειροκροτήθηκε, στο τραγούδι που ερμήνευσε με την μαγευτική φωνή του ο Γιώργος Πάγκαλος, και ολοκληρώθηκε συμβολικά ο ποιητικός διάλογος παρασύροντας μας όλους να σιγοτραγουδάμε με μια φωνή: «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία».

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές γι αυτά που βιώσαμε, θα μας μείνουν αξέχαστα!

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221